Lodaer Img

Auriculotherapie

Wat is Auriculotherapie?

Het oor wordt in de traditionele Chinese geneeskunst al eeuwen gezien als graadmeter van de gezondheid, omdat alle hoofdmeridianen er doorheen zouden lopen. Acupuncturisten geloven dat er ruim 120 acupunctuurpunten in elk oor zitten. Deze zijn gerelateerd aan verschillende delen van het lichaam en kunnen pijn verlichten, kwalen behandelen en verdoven. Ook wordt gelet op de kleur van het oor en de conditie van de huid.

De moderne auriculaire acupunctuur of auriculaire therapie is rond 1950 ontwikkeld door Paul Nogier, een Franse arts. Hij vond 30 punten op het oor die een reflexreactie in een bijbehorend deel van het lichaam op­riepen. Volgens hem kan prikkeling van één van deze punten een versnelde polsslag opleveren, wat op dishar­monie in het betreffende lichaamsdeel duidt.

Bij auriculaire acupunctuur gaat het erom dat de acu­punctuurpunten op het oor worden gestimuleerd, zodat het bijbehorende lichaamsdeel wordt beïnvloed. De pun­ten kunnen met lasterstralen, een mild elektrisch stroom­pje, acupunctuurnaalden of zelfs met de hand worden ge­stimuleerd. Naalden kunnen met stukjes tape meerdere dagen op hun plek worden gehouden, maar als ze langer dan een week blijven zitten, ontstaat er kans op infecties.

Auriculaire acupunctuur kan samen met algemene acu­punctuur worden gebruikt, maar het gebeurt niet vaak. Tijdens de behandeling kunt u een tintelend gevoel of een lichte, doffe pijn ervaren, of iets voelen in het betref­fende lichaamsdeel. Ooracupunctuur is gebaseerd op het idee dat de delen van het oor een spiegel van het gehele lichaam vormen. Er liggen bijvoorbeeld meridiaanpunten van de nieren op het oor. Daarom kan vrijwel elke aan­doening worden behandeld met ooracupunctuur. Soms wordt auriculaire therapie gecombineerd met algemene acupunctuur, maar meestal wordt ze als een op zichzelfstaande diagnostiseer- en behandelmethode toegepast.