Lodaer Img

Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een geneeswijze die ongeveer 3500 jaar geleden haar oorsprong kende in China. De oorspronkelijke naam was ‘Zhenjiu’ wat “acupunctuur en moxa” betekent. De term acupunctuur is afgeleid van de Latijnse woorden ‘acus’ (naald) en ‘punctura’ (steek).

Acupunctuur vormt een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het doel van acupunctuur is ziekten te genezen en te voorkomen. Het is een energetische geneeskunde waarbij geprobeerd wordt het evenwicht tussen Yin en Yang te herstellen. Een ziekte wordt namelijk beschouwd als een verstoring van dit evenwicht.

Hoewel acupunctuur door het grote publiek nog steeds wordt gezien als een techniek om pijn te verlichten is het veel meer dan dat. In tegenstelling tot de traditionele westerse geneeskunde, waar pijn vaak als een klacht op zich wordt beschouwd, wordt er in de Chinese geneeskunde steeds naar de volledige mens gekeken. Er wordt naar de oorzaak van een probleem gezocht en op deze manier komt men niet slechts tot een tijdelijke maar vaak een blijvende oplossing.

Gebruikte technieken

Op precieze punten van het lichaam worden fijne naalden ingebracht met de bedoeling verstoorde energiestroming te verbeteren zodat het Yin-Yang evenwicht zich kan herstellen. Om dit effect te bereiken zal de acupuncturist de naald lichtjes bewegen om bij de patiënt een naaldsensatie te bekomen.

Deze behandelingstechniek creëert een vacuüm met behulp van glazen bollen. Cupping is o.a. doeltreffend bij nek-, schouder- en rugklachten.

Techniek waarbij het kruid moxa (Artemesia Vulgaris) gebruikt wordt om ingebrachte naalden te verwarmen. Kan ook rechtstreeks op lichaamspunten toegepast worden.

Het gebruik van kruiden versnelt het genezingsproces en is vaak zeer nuttig bij zogenaamde “energetische tekorten”. Er worden enkel gepatendeerde kruidenremedies voorgeschreven door een erkend laboratorium met Belgische en Europese erkenning.

Voor meer gedetailleerde info kan u mij steeds mailen of bellen of kunt u via de links op deze website informatie opzoeken.